Ako vplýva izolačné sklo na energetickú efektívnosť okien?

Sklo je kľúčovým komponentom kvalitného okna. Má zo všetkých materiálov najväčší vplyv na tepelnoizolačné vlastnosti.

Sklo tvorí približne 80 % plochy priemerného okna.

Izolačné sklo je zložené z niekoľkých tabúľ skla, pričom tieto tabule obsahujú vrstvu ušlachtilého kovu, ktorá má za úlohu odrážať tepelné vlnenie. Zjednodušene môžeme povedať, že hlavnou úlohou izolačných skiel je udržať teplo v miestnosti

hliníkové okná

Rozdielne tepelnoizolačné schopnosti skla

Tepelnoizolačnú schopnosť skla vyjadruje medzi zákazníkmi najznámejší koeficient Ug – súčiniteľ prechodu tepla zasklenia. 

Čím nižšia je hodnota „U”, tým lepšia je tepelnoizolačná schopnosť izolačného skla. V dnešnej dobe je kladený mimoriadny dôraz na znižovanie nákladov spojených s vykurovaním budov a z toho dôvodu sústrediť sa výlučne na koeficient U niekedy nestačí. 

Ďalšou významnou veličinou je „g”. Detailná pozornosť je venovaná aj priestoru medzi sklami, ktorý je vyplnený ušľachtilým plynom, najčastejšie argónom (ojedinele kryptónom).

Tepelnoizolačné vlastnosti okien podporuje aj kvalitný dištančný rámik. Vytvára priestor medzi izolačnými sklami, ktorý je naplnený vzácnym plynom, aby zabránil úniku tepla z interiéru do exteriéru. 

Aké sklá používame pri výrobe okien?

Od začiatku svojej činnosti spolupracujeme výlučne s lídrami vo výrobe izolačných skiel. Naše okná zasklievame izolačnými trojsklami od popredných výrobcov – AGC a Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., ktorý už desaťročia prinášjú inovácie v oblasti izolačných skiel a pevne si držia vedúce postavenie na slovenskom trhu. Pomocou týchto skiel sa zabezpečí vysoká úspora pri vykurovaní objektov a pri oknách s energetickým štítkom „A+“ a „A“ dokonca energetické príjmy (slnečné žiarenie) z exteriéru prevažujú nad tepelnými stratami.

Podľa požiadaviek našich zákazníkov naše eurookná zasklievame aj so zvukovoizolačnými, resp. bezpečnostnými sklami. 

izolačné sklo na okná

Ako si porovnať okná? Pozrite si energetický štítok okna

Profesijné združenie SLOVENERGOokno s garanciou objektívneho hodnotenia kolektívom odborníkov Stavebnej fakulty STU v Bratislave navrhlo systém hodnotenia okien na uspokojenie požiadavky jednoduchého porovnania okien a dverí.

Okná a vonkajšie dvere sa hodnotia s použitím známej stupnice A+ až G (podobne ako pri elektrických spotrebičoch) na základe ich celkovej energetickej efektívnosti, pričom okno A+ je energeticky najefektívnejšie a okno s hodnotením G je najmenej efektívne.

Naše okná sú držiteľmi energetických štítkov „A+“ a „A“.

Spotrebitelia a investori získajú vďaka energetickému štítu presný pohľad na kvalitu a energetickú efektívnosť okien. Rýchlo a jednoducho si zvolia najvhodnejšie okno pre svoje potreby.