Kvalitný dištančný rámik dokáže ušetriť ročne desiatky eur za energie

Zákazníci si tento detail väčšinou nevšímajú, ale celková kvalita konečného prevedenia okien alebo ich celková ekonomická efektivita závisí v podstate od každého detailu.

Prečo je kvalitný dištančný rámik je dôležitá súčasť okna?

Dištančný (vymedzovací) rámik je umiestnený medzi izolačnými sklami po celom obvode okna a vytvára medzi nimi priestor, ktorý je naplnený plynom (zvyčajne argón), aby sa zabránilo úniku tepla. Okná s trojsklom teda obsahujú dva dištančné rámiky, ktoré vytvárajú dva priestory medzi izolačnými sklami. 

Dištančný rámik plní dve hlavné funkcie: 

  • zabraňuje, aby z priestoru medzi izolačnými sklami unikol plynu, ktorý ho vypĺňa, 
  • bráni prechodu vodnej pary do priestoru medzi izolačnými sklami, ktorá by mohla spôsobiť rosenie.

Dištančné rámiky Swisspacer ULTIMATE – alternatívne rámiky SUPER SPACER

Pri výrobe našich produktov dodržujeme rovnakú filozofiu – kladieme dôraz na špičkovú kvalitu od vstupných materiálov cez vyhotovenie okien až po konečnú montáž u zákazníka

I keď na Slovensku stále prevláda používanie lacnejšieho hliniká, štandardnou súčasťou každého typu okna, ktoré vyrábame, sú dlhé roky kvalitné dištančné rámiky Swissspacer ultimate prípadne SUPER SPACER. Sú mnohonásobne lepším izolantom ako na Slovensku väčšinovo používaný lacnejší hliník. 

 

Dôvod je jednoduchý. Dištančné rámiky Swisspacer a Super Spacer nie sú vyrobené z kovu, ale kompozitného plastového materiálu. Preto sú označované ako tzv. teplé rámiky. 

Bežnou súčasťou našich okien sú tiež tri sklá, ktoré spolu s dištančným rámikom takmer úplne zamedzujú prestupu tepla okolo okenného rámu a zároveň pri takomto prevedení už prakticky vôbec nedochádza k roseniu okien. 

Kvalitné prevedenie okien musí tiež zabezpečiť, aby z priestoru medzi okennými tabuľami neunikal argón (ojedinele sa používa kryptón), ktorý zamedzuje úniku tepla z interiéru do exteriéru. 

Zvýši sa cena okien s dištančným rámikom Swisspacer Ultimate prípadne Super Spacer namiesto použitia hliníkových rámikov?

Použitím kvalitnejších rámikov Swisspacer V sa pri oknách na štandardný dom cena celkovo zvýši cca o 50 €. Lacnejšie hliníkové rámiky používa väčšina firiem z dôvodu stlačenia ceny okien na čo najnižšiu hranicu. 

Prevedené na skutočnú ekonomickú efektivitu – vďaka týmto lištám sa dá už za jeden rok pri štandardnom dome ušetriť na únikoch tepla cca 200 €, čo znamená, že ,,drahšie” okná začnú prakticky už o štvrť roka pre klienta šetriť energie a celková cena okien je takto mnohonásobne efektívnejšia a takto vlastne nižšia. 

Pre porovnanie, tepelná vodivosť rámikov SWISSPACER a SUPER SPACER môže byť až 6x nižšia ako pri bežnom hliníkovom rámiku. 

Nemecký nezávislý inštitút Passive House Institute vypočítal, že používaním dištančných rámikov z kompozitného plastu namiesto hliníkových sa v našom podnebnom pásme znížia náklady na vykurovanie nízkoenergetického domu s okna s trojskom o 8,6 %. Pri pasívnych domoch je to až o 22 %. 

Pri kúpe okien odporúčame neuvažovať len o ich kúpnej cene, ale aj o ich prevádzke, celkovej a dlhodobej energetickej efektivite a vnútornom prostredí.