Montáž okien – na čo si dávať pozor, ako využiť plný potenciál a od čoho sa odvíja samotná cena montáže okien?

Ako zistíme, že prevedená montáž okien bude naozaj kvalitná?

Predovšetkým by sme sa mali veľa pýtať! Ako dlho je náš dodávateľ na trhu? Má dostatočné skúsenosti a vie ich podložiť certifikátmi? Školí pravidelne svojich zamestnancov? Seriózny dodávateľ vám bez problémov zodpovie všetky podobné otázky, doloží certifikáty a ešte sa aj pochváli referenciami.

Všetko podľa normy!

Montáže okien a celkovo montáže by mali byť vykonávané podľa normy STN 73 3134, ktorá odporúča montovať okná na tzv. montážne pásky (fólie). Prečo vlastne píšeme o páskach, sú vôbec potrebné? Predovšetkým ochraňujú montážnu penu pred vlhkosťou, zamedzujú prenikaniu vody do interiéru a zvyšujú neprievzdušnosť montáže.

Ako by mala vyzerať správna montáž okien

Ako môžeme na obrázku vidieť, nami vykonaná kvalitná montáž okien v zmysle normy znamená okno osadené izolačnou PUR penou. Z exteriérovej a interiérovej strany je použitý systém illbruck i3 pre zachovanie výnimočných vlastností montážnej peny. Z exteriéru chráni montážna páska aplikovanú PUR penu proti UV a poveternosti, utesňuje pripojovaciu špáru, aby neunikalo teplo. Alternatívou tejto montáže je montáž bez PUR peny, pomocou špeciálnej komprimovanej pásky illbruck, kde nie sú okenné fólie nutné, keďže táto páska je už UV stabilná a bezriziková oproti PUR pene.

Predsadená montáž okien

Stimulom pre vykonávanie predsadených montáží sú sprísňujúce sa pasívne a nízkoenergetické štandardy. Predsadená montáž v jednoduchosti znamená montáž okna do priestoru fasádnej izolácie. My vo firme DREVAR využivame systém predsadenej montáže illbruck, ktorý je založený na komponentovom princípe a ako jediný spĺňa najvyššie nároky zo strany legislatívy, investorov a výrobcov.

Komponenty predsadenej montáže okien illbruck

Nosný profil PR007. Je ľahký, ľahko rezateľný a dostatočne nosný pre uloženie hmotnosti okna. Fixácia sa vykonáva kombináciou lepenia extrémne výkonným lepidlom SP340 a poistného kotvenia. Takýto spoj má únosnosť
min. 200 kg na bežný meter.

Na koniec súhrn pravidiel montáže okien podľa združenia SLOVENERGOOKNO

  • Okno alebo dvere musia byť upevnené v stavebnom otvore mechanickými prostriedkami. Peny, lepidlá a podobné materiály ako upevňovacie prostriedky nie sú povolené. Vzdialenosť upevňovacích prostriedkov a ich umiestnenie stanovuje norma STN 73 3134.
  • Počas montáže okien sa ubezpečte či sú tesniace materiály suché. Len tak sa môže zachovať ich tepelnoizolačná funkcia!
  • Pri voľbe upevňovacích prostriedkov je nutné vziať do úvahy umožnenie dilatácie materiálov vplyvom vlhkosti a teploty. Sily spôsobené dilatáciou stavebnej konštrukcie nesmú byť prenesené na konštrukciu okna alebo dverí. Uchytenia tiež musia rešpektovať rozmiestnenie stĺpikov a priečnikov, teda vodorovných a zvislých deliacich prvkov, a dodržať minimálne odstupy od nich. Nedodržaním týchto odstupov dochádza k nepredpokladanému priebehu vnútorných síl v rámoch, vzniku pnutí a deformáciám. Následkom je nepriliehanie rámu krídla k rámu okna, čím dochádza k nedoliehaniu vnútorných tesnení v profiloch, k netesnostiam, infiltrácii chladného vzduchu a prieniku hnaného dažďa.
  • Usporiadanie vrstiev v špáre musí umožňovať odvetranie (difúziu vodných pár) smerom von! Ochranné opatrenia sú potrebné aj zvonka. Montážnu penu alebo iný izolačný materiál v pripojovacej špáre okna je nutné chrániť aj zvonka! Zvlhčenie izolačného materiálu o 5 % zníži jeho tepelnotechnické vlastnosti o 50 %! Platí princíp „zvnútra tesnejšie ako zvonka“!
  • Použitá izolačná (plniaca) pena musí vyplniť celú špáru medzi oknom a stavebnou konštrukciou! Ak tepelná izolácia nevypĺňa špáru ostenia a nadpražia po celej šírke a dĺžke, resp. obvode rámu okennej konštrukcie, môže v detaile poklesnúť teplota pod teplotu rosného bodu, čo priamo vedie ku kondenzácii. Veľkosť pripojovacej špáry závisí od rozmeru okna a materiálu profilu. Určuje ju norma STN 73 3134.
  • Pravidlá vyžadujú: Uzavretie pripojovacích špár vo vonkajšom plášti budovy musí zodpovedať stavu techniky a musí zabezpečovať trvalé hermetické utesnenie.
  • Oblasti rohov exteriérových strán parapetov musia byť hydroizolačne utesnené, aby nedošlo k nasiaknutiu tepelnej izolácie pod vonkajšou parapetnou doskou.
  • Treba dbať na dostatočné tepelné zaizolovanie exteriérovej strany parapetu pod vonkajšou parapetnou doskou a zároveň zamedziť prieniku vodnej pary do detailu z interiéru.
  • Ako kontaktný materiál sa na tesniacu penu nikdy nepoužije omietka! Alebo tiež platí – paropriepustná omietka nie je dostatočnou ochranou pred pôsobením vzdušnej vlhkosti produkovanej v interiéri.
  • Styky a spoje musia byť utesnené účinnými tesniacimi materiálmi s požadovanou životnosťou, odolávajúce vplyvu počasia, dilatačným pohybom a objemovým zmenám.